Upute za montažu dekorativnih zidnih panela

Glavna prednost dekorativnih zidnih panela na bazi stiropora, odnosno dekorativnog stiropora je ta da Vam za njihovu montažu nije potreban majstor već sve možete napraviti sami.

Za montažu panela potreban Vam je osnovni alat i to:

  • skalpel ili ručna kružna pila, stolna kružna pila i sl.
  • ljepilo za stiropor (PUR pjena za ljepljenje izolacijski ploča, montažno ljepilo ili klasično ljepilo za stiropor)
  • metar
  • libela 
  • kutnik
  • brusni papir gradacije P80 do P120  
  • bezbojni lak na vodenoj bazi u slučaju vanjske primjene (preporuka proizvođača)

POVRŠINA ZA LJEPLJENJE I PRIPREMA POVRŠINE

Dekorativni paneli zbog svoje male težine mogu se lijepiti na gotovo sve površine unutar ili izvan objekta. Težina jednog panela dimenzija 100x50x2 cm iznosi svega cca 1.3 kg tako da se bez problema mogu lijepiti i na strop.

Površina na koju lijepite trebala bi biti relativno ravna bez velikih izbočina tako da se iste ne bi prenijele na stiropor. Ukoliko je površina na koju mislite lijepiti panele izrazito neravna predlažemo Vam da odstranite višak materijala sa površine ili je poravnate adekvatnim materijalima ovisno o samom tipu podloge.

Da bi se ljepilo adekvatno primilo za podlogu vodite se smjernicama proizvođača ljepila kojeg koristite.

KOJE LJEPILO KORISTITI?

Odabir ljepila najviše ovisi o tome namjeravate li panele lijepiti u unutarnjim ili vanjskim prostorima.

Lijepite li panele u unutarnjim prostorima možete koristiti većinu montažnih ljepila Osnovna je preporuka da nikada ne koristite nikakva ljepila koja sadrže otapala jer ona nagrizaju stiropor. 

Lijepite li panele u vanjskim prostorima, preporuka je da se koriste lijepila koja su pogodna za vanjsku upotrebu odnosno da su otporna na niske i visoke temperature, vodu i UV zračenje. I za tu namjenu možete koristiti montažna ljepila jer ih većina podnosi temperature od -20°C do +80°C, te su ovisno o tipu i proizvođaču otporna na vlagu i UV zračenje. Možete koristiti i PUR pjenu za stiropor kao što je prikazano na slici dolje. 

 

Primjer ljepila za unutarnju primjenu

Montažno ljepilo u kartušama. Pogodno za unutarnju i vanjsku primjenu, provjeriti prije kupnje jer postoje različiti proizvođači i namjene. Za upotrebu je potreban pištolj za kartuše kao na slici.

 
bison montažno ljepilo
pištolj za kartuše

Ovdje možete pogledati tehničke listove nekih od montažnih ljepila koja su široko zastupljena na našem tržištu:

Primjer ljepila za vanjsku primjenu

PUR pjena za stiropor u boci. Pogodno za vanjsku primjenu. Za upotrebu je potreban pištolj za boce s pjenom kao na slici.

 
texo pu pjena stiropor
pištolj za pur pjenu

Priprema panela, rezanje i obrada rubova!

Kada lijepite dekorativne panele na zid postoji mogućnost da ćete ih trebati rezati  kako bi ih uklopili u prostor.

Za rezanje stiropora dovoljan Vam je običan skalpel i kutnik ili libela. Okrenite ploču tako da gledate u poleđinu, odmjerite dužinu od ruba za koliko trebate skratiti panel, upotrebom kutnika ocrtajte liniju ili ako nemate kutnik odmjerite ploču na dva mjesta, označite točke i pomoću ravnala ili libele povucite liniju markerom tako da prolazi kroz te točke. Uz rub ocrtane linije položite npr. kutnik da Vam služi kao graničnik i omogući ravan rez, te skalpelom zarežite stiropor.

Prije rezanja položite panel na površinu koja se neće oštetiti pri rezanju ili preko ruba stola i slično.

Stiropor režite laganim potezanjem skalpela prema sebi i to napravite nekoliko puta sve dok ne osjetite da je skalpel prošao kroz panel ili je došao do samog dna ako režete na tvrdoj površini. 

Za obradu rubova nakon rezanja upotrijebite brusni papir gradacije P80 do P120. 

Dekorativni zidni paneli nakon izlaska iz proizvodnje na samim rubovima mogu imati sitne ostatke akrilnog pigmenta u vidu točkica.

 

Osim rezanja skalpelom, panele možete rezati i kružnom pilom, ručnom ili stolnom i slično, osim sa ubodnom pilom jer jedino ona može oštetiti površinu panela jer radi poteze okomito na površinu pa je može trgati.

Na donjem videu prikazano je rezanje panela ručnom kružnom pilom. Na pili se ne nalazi nikakva posebna šajba već standardna za drvo krupnijeg zuba. 

Kako pravilno nanijeti ljepilo?

Kod unutarnje upotrebe odnosno lijepljenja dekorativnih zidnih panela na unutarnje zidove sa montažnim ljepilom u kartušama, nanosi se kao ljepilo na ‘ventilirajući’ način u vertikalnim prugama ili točkama sa 10-20 cm razmaka. Materijal se mora pozicionirati guranjem i čvrstim pritiskanjem.

Kod vanjske upotrebe odnosno lijepljenja dekorativnih zidnih panela na vanjske zidove, preporuka je da se PUR pjena za lijepljenje nanese trakasto po cijelom rubu ploče, a u sredini iscrtajte uzorak kao slovo “W”. Pripazite da trake uz vanjski rub ne nanosite preblizu rubu panela kako Vam pjena kod montaže ne bi izvirila van rubova. .

Možete koristiti i klasično ljepilo za stiropor kakvo se primjenjuje kod izrade stiropor fasade, s tim da ljepilo ne nanosite točkasto ili po rubovima već ga nanesite rebrastim gleterom kao da ljepite keramiku.

Na slici je prikazana brusna spužva gradacije P100 koju preporučujemo za fino čišćenje rubova od eventualnih točkica pigmenta prije same montaže. Istu upotrijebite i da izgladite rub nakon rezanja.

Brusna spužva