Dekorativni zidni paneli, dekorativni stiropor

Dekorativni zidni paneli u imitaciji cigle, drveta, kamena i mramora, tvrtke IZODEKOR, jednog od najvećih proizvođača sa sjedištem u Mersinu u Turskoj, odlična su alternativa  za uređenje interijera i eksterijera te oblaganje fasada. Dekorativni zidni paneli na bazi stiropora su inovativan, lagan i čvrst proizvod, neopasan po zdravlje ljudi i životinja, a osim dekorativnog efekta, doprinose toplinskoj i zvučnoj izolaciji. 

Od čega su izrađeni dekorativni zidni paneli?

Dekorativni zidni paneli izrađeni su od tvrdog stiropora gustoće 20-26 kg/m3 ili 30 kg/m3, ovisno o određenom dekoru. Uglavnom su dekori cigle i kamena izrađeni od stiropora gustoće 30 kg/m3, dok se kod modela drveta i mramora gustoća kreće od 20-26 kg/m3.

Na stiropor se nanosi akrilni sloj debljine 2 do 5 mm također ovisno o dekoru, koji površini daje tvrdoću i služi kao podloga za nanošenje boje. 

Koje su dimenzije i težina panela?

Paneli se standardno dostupni u dimenziji 100 x 50 x 2 cm, ali se mogu proizvoditi i u dimenzijama 200 x 50 cm debljine do 5 cm. U web trgovini su uglavnom zastupljeni paneli standardnih dimenzija tj. 100 x 50 x 2 cm, ostale dimenzije dostupne su po narudžbi s tim da napominjemo da je minimalna količina za narudžbu 100 m2 te da su troškovi transporta veći u odnosu kada uvozimo cijeli kontejner ili kamion. Ukoliko želite dekor po narudžbi možete nam se javiti da Vam napravimo neobvezujuću ponudu.

Težina jednog panela dimenzija 100x50x2 cm kreće se od 1.2 kg do 1.8 kg, ovisno o dekoru, što znači da je m2 težine od 2.4 do 3.6 kg.

Da li su paneli samo za unutarnju ili i vanjsku upotrebu?

Paneli su namijenjeni i za unutarnju i za vanjsku upotrebu. U slučaju vanjske primjene panele je nakon postavljanja potrebno dodatno zaštiti bezbojnim akrilnim lakom na vodenoj bazi. Bezbojni lakovi dostupni su kao mat, polu mat i sjajni, pa svakako isprobajte na jednoj tabli koji Vam najviše odgovara. Zbog svoje male težine idealan su dekorativan materijal za postavljanje na sve podloge za razliku od dekorativnog kamena i slično.

Paneli nisu namijenjeni za postavljanje na pod.

Koje temperature paneli mogu podnijeti?

Raspon temperature za primjenu panela je od -40°C do +80°C. Paneli kratkotrajno podnose i znatno veće temperature jer je njihova površina teško zapaljiva, ali svakako izbjegavajte njihovu primjenu tamo gdje je u neposrednoj blizini otvoreni plamen. Postavljanje oko kamina, peći na drva i slično, moguće je ako temperatura tih površina ne prelazi 80°C. Trebate obratiti pozornost i da koristite montažno ljepilo koje podnosi malo veće temperature. 

Da li je površina panela mekana?

Ne, površina panela je tvrda i ne možete je utisnuti prstom. Čak i kada ih položite na pod i hodate po njima površini panela neće se apsolutno ništa dogoditi. Ukoliko Vam se i dogodi da se neki od panela jače ošteti nekim oštrim predmetom ili slično, uvijek možete taj panel izrezati odnosno skinuti sa podloge i na njegovo mjesto zalijepiti novi. U tom slučaju možete se obratiti nama za kupnju jedne table odnosno 0,5 m2 panela. Alternativno tome, možete oštećenu površinu panela zapuniti akrilnim kitom i prebojati akrilnom bojom. 

Da li su paneli otporni na vodu?

Da, jesu. Površina panela je neosjetljiva na djelovanje vode, a stiropor kao podloga je materijal koji jako slabo upija vodu. Panele možete bez ikakvog straha lijepiti na vlažna područja. 

Mogu li se paneli bojati?

Da, dekorativni zidni paneli mogu se bojati. Možete im bojanjem potpuno promijeniti izgled ukoliko se nakon nekog vremena zaželite promjene. Sitna oštećenja koje možete napraviti na panelima, lako možete popraviti akrilnom bojom.

 

Katalog zidnih panela domointex

Katalog proizvoda možete skinuti na priloženom linku:

⇒ Izodekor katalog dekorativnih zidnih panela 2023 (veličina 54 MB)

*Napomena: Drvene dekore pod serijom “Fuga Wood Models” na stranici 28 do 30 kataloga, moguće je naručiti i u dimenziji 100x50x2 cm te kao drveni dekor bez fuga. 

Klikom na gornji link otvorit će se katalog u Vašem pregledniku ili ga možete skinuti na računalu tako da namjestite kursor na link, kliknete desnim gumbom miša i izaberete opciju “Save as” te ga pohranite na računalo.

U web trgovini mogu se kupiti dekori koje imamo fizički na skladištu. Ostali dekori iz kataloga dostupni su po narudžbi, no imajte na umu da se po narudžbi ne mogu naručivati manje količine, već je potrebno naručiti minimalno 100 m2 određenog dekora. Isporuka se u tom slučaju čeka cca 15 do 30 dana. Također je važno napomenuti da je cijena dekora po narudžbi veća od cijene dekora koje imamo na lageru jer je odnos cijene transporta po jedinici mjere znatno veći kada je riječ o manjim količinama.

Linkovi na web trgovine proizvođača u EU, UK, SAD (napominjemo da su cijene u njihovim web trgovinama po panelu tj. 0,5 m2, a ne po m2 kao kod nas):

www.izodekor.de

www.izodekor.co.uk

www.izodekor.com

Kako bi se mogli prodavati u EU-u, mnogi proizvodi moraju nositi oznaku CE. Oznaka CE upućuje na to da je proizvođač ispitao proizvod i ocijenio da on ispunjava zahtjeve EU-a u području sigurnosti, zdravlja i okoliša. Oznaka je obvezna za proizvode koji su proizvedeni u bilo kojem dijelu svijeta izvan EU-a, a potom se stavljaju na tržište EU-a.

CE oznaka